Spiritual teachings

Vroeger werd me verteld dat dingen duidelijk zouden worden naarmate je ouder wordt en dat wijsheid met de leeftijd zou komen! Hoe ouder ik werd hoe onduidelijker dingen werden en de beloofde wijsheid van ouder worden was zeer teleurstellend te noemen. 

Het zou een machtige zoektocht worden om antwoorden te krijgen op de zware vraagstukken in het leven als emoties, liefde, geluk, levensdoel, karakter etc etc. Ik zocht op allerlei manieren naar de onduidelijkheden en vragen die er waren over het bestaan. Vele spirituele en reguliere wegen heb ik gezien of bewandeld, maar geen die me duidelijkheid of antwoorden gaf. Ik verbaasde me altijd over de problemen die mensen hadden en de emoties waar iedereen mee kampte. Ik merkte dat ik eigenlijk nooit last van die mentale problemen had, terwijl ik wel in dezelfde omstandigheden zat als die andere mensen. Ik wist niet waar dat aan lag, was ik emotieloos? Was ik gevoelloos? 


Als je klein bent weet je nog niet waar dat aan ligt en waar je zoiets moet onderzoeken en of het überhaupt te zoeken valt. Het was pas in mijn twintiger jaren dat ik het boek ‘ik ben’ van Shri Nisargadatta Maharaj onder ogen kreeg. Een indiase leraar die sprak in de traditie van Avaita Vedanta ofwel het non-dualisme en de weg naar zelfrealisatie.

Dat leek een enorm ingewikkeld boek, maar zo ingrijpend en confronterend dat ik direct voelde dat deze meneer me verder kon helpen. Na veel hierover gelezen te hebben, kwam ik terecht bij een van de volgers van Maharaj, Jan Koehoorn in Nederland.


Bijzonder spannend, maar ik gaf mij totaal over aan de zoektocht naar zelfrealisatie. Ik bezocht mijn leraar bij Satsang als ik in Nederland was. Bijeenkomsten waar een spiritueel leraar de kern van de advaita doorgeeft. Ook hadden we veel online chats waar ik alle vragen van de wereld stelde. Tenminste die over zelfonderzoek gingen. Dit resulteerde na enige tijd in compleet inzicht. 


Nu jaren later geef ik zelf Satsang om mensen, die dat zelfonderzoek ingaan of er al zitten, te begeleiden. Satsang in de vorm van ‘study circles’ waar vragen gesteld kunnen worden en de leraar zoekers richting kan geven.  
Letterlijk betekent satsang: "samen zijn in waarheid” en een directe weg naar zelfrealisatie zonder specifieke technieken en methoden. Het enige wat van belang is, is dat je diepe interesse en een brandend verlangen hebt om te zien wat je ware natuur is. 

 

Mijn grootste missie was om het misverstand van de 'persoonlijkheid' op te lossen. Ik ontdekte dat daar de onduidelijkheden vandaan kwamen. Het misverstand dat ik ‘iets’ zou zijn en dat er vanuit dat misverstand geopereerd werd kon ik niet accepteren. Er volgde een directe weg van vraag en antwoord. 


Het is net als fietsen, iemand moet je even helpen je in het zadel te krijgen en op een gegeven als je het door hebt, kan je niet meer vallen. Voor de waarheid geldt hetzelfde, eenmaal ingezien is nooit meer terug.

 

 

Wat is Advaita Vedanta of Non dualisme. 

Non dualisme is de benaming voor 'niet tweeheid'. Deze 'niet tweeheid' geeft aan dat de ogenschijnlijke verdeling van mind and matter illusoir is. Het idee dat wij losstaande objecten zijn die in een wereld komen door geboorte en verdwijnen door dood. 

 

Wel, er is éen constante factor achter de ervaring van de objecten als lichaam en wereld. Bewustzijn: Dat waarin het lichaam en de wereld als plaatje verschijnt. Het plaatje wat in je hoofd verschijnt van 'jouw' lichaam en de wereld is van het zelfde gemaakt, gedachten. De wereld en jouw lichaam verschijnen als denkobjecten in het bewustzijn.

 

Wat creëert ons idee van realiteit? Onze 5 zintuigen, ruiken, proeven, voelen, zien en horen zijn de basis van onze ervaring van werkelijkheid. Zeg maar onze 'meetinstrumenten'. Deze ervaring is het enige wat we hebben waar we onze 'realiteit' op baseren. De wereld zo als wij het ervaren is een perceptie van deze zintuigelijke informatie die in de hersenen omgezet worden tot beelden. 

Wat is die zogenoemde 'eenheid' of 'alles is éen' waar iedereen het altijd over heeft? De uiterlijke wereld die wij ervaren is letterlijk het scherm waar onze eigen levensfilm op geprojecteerd wordt. Er is geen innerlijke of uiterlijke wereld. De ogenschijnlijke verdeeldheid is een verkramping van het bewustzijn in de vorm van gedachten. Het bewustzijn kent geen kaders. Kaders worden gekend door bewustzijn. 

De ik (ego) wie wij denken te zijn is niets anders dan een bundel gedachten, normen en waarden, regels, etc waar we overeenstemming met onszelf mee hebben bereikt. Cultureel maatschappelijke informatie waarmee we ons hebben geïdentificeerd. We papegaaien die informatie na zonder dat ooit eens onderzocht te hebben. Dat is zo vloeiend gegaan dat we ons niet eens meer realiseren dat we die gedachten geworden zijn. Het niet bewust zijn daarvan kan leiden tot conflict met onszelf en daardoor met de wereld. 

Steeds meer mensen stellen zichzelf de vraag, wie ben ik, wat is het doel van het leven en wat is realiteit?

Mensen die geïnteresseerd zijn in dit zelfonderzoek kunnen bij mij terecht om hier vragen over te stellen. Ik doe dat om de 2 weken. Zo een bijeenkomen heet in de hindoeistische en boeddhistisch traditie, Satsang. 

Hieronder zie je de Satsang agenda. Het wordt op prijs gesteld als je je aanmeldt op dolph@me.com als je hier bij wilt zijn. Je kan ook op het mail icoontje drukken beneden om aan te melden. Op Facebook heb ik een pagina die nonduality and satsang Curaçao heet. Je kan op de hoogte blijven van de laatste zaken op deze pagina. Daar kan je ook vragen stellen over zelfonderzoek. 

The Om symbol breakdown
  • Facebook - Black Circle